• Nederlands

Het bouwen van een hardhouten tuinhuisje

Bent u bezig om de tuin te verbouwen en hikt u nog steeds aan tegen dat lelijke tuinhuisje dat al jaren in de tuin staat? Dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om dit huisje van een likje verf te voorzien, maar u kunt er ook voor kiezen om een compleet nieuw huisje te bouwen. Als u dan toch voor een nieuw tuinhuisje kiest en uw voorkeur gaat uit naar hout, doet u er goed aan om een hardhoutentuinhuisje in uw tuin neer te zetten.

Tuinhuisje als opslagplaats

Veel mensen die overwegen om een tuinhuis te bouwen, gebruiken het over het algemeen als opslagplaats. Zo kunt u in een hardhouten tuinhuisje prima gereedschap opbergen of bijvoorbeeld fietsen stallen. Bij het opbergen van dergelijke waardevolle spullen is het wel aan te raden om ervoor te zorgen dat uw tuin, of in ieder geval het tuinhuisje goed is beveiligd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor het installeren van goede sloten en verlichting. Het kan echter heel goed zijn dat u een hardhouten tuinhuisje wilt bouwen om in de zomer lekker te kunnen genieten van het mooie weer. In dat geval kunt u er voor kiezen om een goedkoop tuinhuisje van namaak hout neer te zetten, maar waarom zou u dat doen? Het is weliswaar een stuk goedkoper dan hardhout, maar het is aannemelijk dat een tuinhuisje van goedkoop hout veel eerder aan vervanging toe is dan een tuinhuis van hardhout.

Voordelen hardhouten tuinhuisje

De naam zegt het eigenlijk al enigszins, maar hardhout is een stuk steviger dan andere houtsoorten. Indien u er dus voor kiest om een hardhouten tuinhuisje te bouwen, is de kans groot dat dit huisje een stuk langer meegaat dan een tuinhuis van zachter- of namaak hout. Daarbij komt dat hardhout een natuurlijk product is en dit ook uitstraalt. Er zijn veel verschillende houtsoorten op de markt die bij de uitstraling van hardhout in de buurt komen, maar het verschil tussen hardhout en namaak is altijd zichtbaar.

Hardhouten tuinhuisje bouwen

Indien u heeft gekozen voor een hardhouten tuinhuisje, wilt u natuurlijk ook weten hoe u deze in elkaar zet. Zorg allereerst voor een goede en stevige fundering. Dit kan bijvoorbeeld door beton te storten, maar u kunt er ook voor kiezen om hardhouten palen te gebruiken voor de stevigheid van het tuinhuisje. Als u voor deze laatste optie kiest, is het bouwen van een tuinhuis geen lastige klus meer. De hardhouten planken schroeft u vervolgens namelijk vast op de palen, zodat de zijkanten afgesloten worden. Op deze manier heeft u binnen de kortste keren een fraai tuinhuis staan. Bedenk echter wel goed wat u met het dak wilt doen. Mogelijk is het handig om hier een specialist voor in te schakelen. Zo weet u zeker dat u ook in de regen lekker droog in uw hardhouten tuinhuisje kunt zitten.