• Nederlands

Hoe bouwt u een veilige hardhouten schutting?

Om privacy in en rondom uw huis te creëren, kiezen veel mensen ervoor om een schutting op het grensgebied van hun kavel neer te zetten. Door het plaatsen van een hardhouten schutting kunt u in de zomer lekker beschut genieten in uw tuin. Daarnaast is een schutting ook een handig hulpmiddel om ongewenste personen van uw grond af te houden. Maar hoe gaat u te werk bij het bouwen van een hardhouten schutting om uw kavel af te schermen?

Materialen

In eerste instantie is het van belang dat u weet welke materialen u wilt gebruiken voor het bouwen van uw schutting. Tegenwoordig zijn er tal van houtsoorten verkrijgbaar die allemaal hun plus- en minpunten hebben. Als u een stevige schuttig wilt die wel tegen een stootje kan, komt u waarschijnlijk al snel uit bij hardhout. Dit hout komt van loofbomen. Deze bomen groeien langzamer dan bijvoorbeeld naaldbomen en leveren daardoor harder hout. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, dus laat u vooraf goed informeren.

Hardhouten schutting plaatsen

Het plaatsen van uw hardhouten schutting kunt u overlaten aan vakmensen, maar u kunt de schutting ook prima zelf plaatsen. Heeft u gekozen voor hardhouten schuttingplaten die aan betonnen palen bevestigd moeten worden? Dan kunt u over het algemeen prima zelf uw schutting plaatsen. Als u echter de schuttingplaten op een gemetseld muurtje en tussen gemetselde pilaren wilt plaatsen, is het misschien handig om de basis door een metselaar neer te laten zetten. Dit kost misschien wat meer geld, maar neemt u wel het nodige werk uit handen. Als u zelf prima een muurtje kunt metselen, kunt u natuurlijk ook deze hardhouten schutting zelf neerzetten.

Opening in uw schutting

Schermt de hardhouten schutting niet uw hele kavel af? Dan is het mogelijk niet noodzakelijk om een schuttingdeur te plaatsen. Indien de schutting wel uw hele kavel omsluit, doet u er verstandig aan om wel een deur in uw schutting mee te nemen. Zo kunt u makkelijk voor en achter uw schutting komen en dat is wel net zo makkelijk.

Schuttingdeur zonder beveiliging

Een schuttingdeur is vaak zonder sleutel te openen. In veel gevallen zit er niet eens iets van een slot op een dergelijke deur. Dit maakt het niet bepaald lastig voor bijvoorbeeld inbrekers om aan de achterkant van uw schutting te komen. Als ze eenmaal achter de deur zijn, kunnen ze de ramen en deuren van uw huis rustig inspecteren om vervolgens de makkelijkste weg naar binnen te kiezen.

Om ongewenste personen van uw terrein af te houden, is het daarom verstandig om een poort met goede sloten aan te brengen. Natuurlijk kan een inbreker over de schutting klimmen, maar dat is een stuk lastiger dan simpelweg door de poort het terrein oplopen. Een simpel schuifje aan de bovenkant is zo geforceerd en houdt inbrekers echt niet tegen. Een gedegen slot dat u met een sleutel kunt bedienen, heeft daarom de voorkeur. Zo heeft u waarschijnlijk niet snel last van ongewenste personen in uw tuin.